RSS

RESEPI PUDING

Rainbow Marble Pudding [blackmore]

Bahan2nya

2 bungkus serbuk agar2 (sebungkus = 13g)
1350ml air paip
450gm gula pasir
130gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya..

Caranya

Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.

Pukul telur sebentar menggunakan whisker….kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih….kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk…bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata….adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah…

Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung seperti yang dalam gambar kat atas tu…

Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras…tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.

Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan…

…Rainbow Marble Pudding nie ialah hidangan lemak manis yang memang elok dijadikan hadiah pada hari pertunangan ataupun hari ulang tahun rakan sekerja…

Puding Batik

Bahan-Bahan :

Bahan Larutan putih:
750 ml susu cair
9 gram agar-agar
150 gram gula pasir
2 kuning telur
250 ml krim kental

Bahan Larutan coklat:
500 ml susu cair
120 gram gula pasir
5 g agar-agar putih
150 g cokelat masak pekat, cairkan
2 kuning telur dipukul

Bahan Sos Krim:
500 ml air jus oreng manis
200 gram gula pasir
3 sudu makan tepung jagung, larutkan dengan
3 sudu makan air

Cara Mengolah : Membuat Larutan Putih:
1. Masak susu cair, agar-agar, gula pasir, hingga mendidih.
2. Pukul kuning telur, tambahkan 1 sudu susu cair, aduk rata.
3. Tambahkan krim kental. Aduk rata.
4. Tuangkan adonan ke dalam bekas. Panaskan hingga mendidih. Angkat.
5. Biarkan hingga setengah keras.

Membuat Larutan Cokelat:
1. Masak susu cair, gula pasir, agar-agar, cokelat, hingga mendidih.
2. Pukul kuning telur. Tambahkan 1 sudu besar susu. Aduk rata.
3. Tuang kembali ke dalam adonan agar-agar. Aduk rata hingga mendidih. Sisihkan.
4. Biarkan hingga setengah keras.

Membuat Sos krim:
1. Didih jus oren bersama gula pasir, larutan tepung jagung. Aduk rata.
2. Ambil 1 sudu makan susu ke dalam kuning telur aduk rata.
3. Masukkan kembali ke adonan susu. Aduk rata hingga mendidih. Angkat. Aduk-aduk.

Penyelesaian:
1. Siapkan cetakan segitiga (volume 1500 ml).
2. Basahi dengan air.
3. Tuang adonan putih dan cokelat berselang seli, hingga menyerupai batik.
4. Bekukan.
5. Sajikan puding bersama soso krim.                    

 

PUDING MARBLE 

Bahan:
1 peket agar-agar [rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]

Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].

NOTA:
Bila nak lapiskan adunan puding ni..
panaskan adunan sambil mengacau supaya puding ini cair sikit..
sebab bila puding terbiar dalam periuk dia akan membeku dan kental…
nanti adunan/lapisan puding tidak cantik

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding Domino

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingdomino.jpg

Bahan:

Coklat:
1000 cc susu
2 bungkus agar-agar putih
600 g gula
4 butir kuning telur
50 g coklat serbuk

Putih:
1 bungkus agar-agar putih
4 putih telur
300 cc susu
100 g gula

Cara Membuat:
Buat Adonan Coklat:
1. Masak susu dengan agar-agar, gula, dan coklat hingga mendidih. Angkat
2. Kocak kuning telur sebentar hingga bercampur. Tuangkan beberapa sudu adonan agar-agar, aduk sebentar, kemudian campurkan ke dalam baki adonan. Aduk dengan kelajuan tinggi
3. Ambil cetakan domino(seperti didalam gambar) yang telah dibasahi air. Tuang sedikit adonan (kira-kira setinggi 2 cm). Pasang cetakan tengahnya. Biarkan hingga dingin
4. Masak kembali baki adonan dengan menambahkan 25 cc air. Tuang di bagian luar sisi cetakan dan bagian tengahnya. Biarkan dingin. Perhatikan, adonan harus selalu panas ketika dituang

Buat Adonan Putih:
5. Masak agar-agar dengan susu dan gula sampai mendidih
6. Kocak putih telur hingga kaku. Perlahan-lahan tuang agar-agar ke dalamnya sambil terus dikocak
7. Masukkan di atas adonan coklat (sisi luar dan tengah). Biarkan dingin. Setelah dingin, siram kembali dengan adonan coklat yang telah dimasak kembali seperti nombor 4
8. Sementara itu buat lagi adonan putih
9. Jika adonan telah sejuk, keluarkan cetakan tengahnya. Pada tempat yang lowong ini isilah dengan adonan yang berlainan warna dengan bagian sisinya. Terakhir, siram seluruhnya dengan adonan coklat

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING KENTANG

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingkentang7.jpg

Paduan kentang, biskut dan puding buih ini terasa lain dan cukup mengenyangkan. Semakin unik dengan hiasan kulit lemon berkaremal di atasnya.

Bahan

250 gr kentang , kupas
50 gr tepung gandum, ayak
50 gr mentega tawar
50 ml susu pekat Manis
¼ sdt garam
1 sdt vanila serbuk
2 butir kuning telur
1 butir putih telur
125 gr gula pasir
100 gr biskut cokelat pekat,tanpa krim,

Bahan Lapisan Buih:
1 bks (7 gr)agar-agar serbuk warnakan merah
100 gr gula pasir
1/8 sdt garam
100 ml susu pekat manis
350 ml air
1 titik pewarna merah
2 butir putih telur

Hiasan Kulit lemon Karamel:

2 sdm gula icing
1 sdm air
½ buah lemon, parut kulitnya

Cara membuat :

· Alasi loyang bulat bervolume 1 ½ liter dengan kertas roti, lalu oles seluruh sisi loyang dengan marjerin.

Lapisan Kentang:
· Kukus kentang hingga matang, angkat lalu haluskan.

· Tambahkan tepung , mentega, susu pekat, garam, dan vanila. Aduk rata, sisihkan.

· Kocok kuning telur, putih telur, dan gula pasir hingga kental dan mengembang.

· Tuangkan ke dalam adonan kentang, aduk rata lalu masukkan ke dalam loyang, ratakan. Kukus kepanasan mendidih selama 25 minit hingga masak. Angkat.

· Atur biskut cokelat di atas lapisan kentang dengan cara menyerong setengah bagian biskuit ke dalam lapisan kentang, beri jarak di antaranya. Sisihkan.


Lapisan Buih:
· Dalamperiuk, campur agar-agar , gula pasir, garam, susu pekat manis, air dan pewarna merah. Aduk rata, masak di atas api sedang hingga mendidih.

· Kocok putih telur hingga kaku, lalu rendahkan kecepatan mixer dan tuangkan larutan agar-agar panas sedikit-sedikit ke dalam putih telur kocok sambil terus kocok hingga rata dan larutan agar-agar agak dingin.

· Tuangkan lapisan busa di atas lapisan kentang berbiskut, ratakan. Dinginkan.

· Potong-potong jika hendak disajikan. Letakkan hiasan kulit lemon karamel.

·

· Kulit Jeruk Karamel:

· Panaskan gula icing di atas api kecil hingga leleh, tuangi air, didihkan hingga gula larut. Masukkan kulit lemon, aduk hingga karamel menempel pada kulit limau. Angkat.

TIP

· Cara melekatkan biskut ke dalam kentang boleh menegak lurus, boleh juga menyerong,bergantung yang diinginkan.

· Kocok putih telur di bekas kering bebas minyak hingga kaku benar dan tidak mengandungi air supaya lapisan buih tidak pecah.

· Kupas kulit limau nipis sekali, tidak ada bagian yang putih karena bahagian putih ini menyebabkan pahit.


http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PudingAISKRIMASMARA.jpg

PUDING AISKRIM ASMARA

Sumber resepi – Majalah Wanita…

Bhn2
1 bungkus agar-agar
1 tin susu cair
5 tin air (guna tin susu tadi)
1/4 tin pati santan
3/4 tin gula pasir
4 biji telor (asingkan putih dan kuning)
1 camca teh esen vanilla
Pewarna merah, kuning
Strawberi dan sebuk koko untuk hiasan – sut tak letak pasai tak der…

Cara membuatnya;
1. Masak agar-agar bersama gula hingga mendidih. Pecahkan telor dan asingkan putih dan kuning.
Pukul putih telor hingga kembang.
2. Masukkan putih telor ke dalam agar2 tadi dan kacau. Apabila sebati bahagikan bancuhan agar2 yang
telah dicampurkan tadi kepada ke dalam dua bekas yang berasingan.
– 1 bhg + esen vanilla serta pewarna merah, manakala
– 1 bhg + kuning telor, susu cair dan santan.
3. Masak kedua-dua bancuhan tersebut diatas api perlahan sambil dikacau.
4. Setelah kira-kira 10 minit.tuangkan bancuhan warna merah tadi berselang seli dengan warna kuning.
(boleh pilih gelas koktel berkaki atau acuan besar).
5. Hiasan dengan strawberi dan taburkan serbuk coklat pada bahagian atas puding tersebut..

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Agar-Agar Lapis Kelapa Muda

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/Agar-Agar_Lapis_Kelapa_Muda.jpg

Bahan-Bahan :

Bahan Lapisan Putih:
500 ml santan, dan 1 1/2 air kelapa
100 gram gula pasir
1 bungkus agar-agar serbuk
1 biji isi kelapa muda, dikorek kasar
1 butir telur, kocak sebentar
1/2 sendok teh (coconut essence)

Bahan Lapisan Cokelat:
200 gram gula merah
1 bungkus agar-agar
750 ml air

Bahan Saus Santan:
200 ml santan, dari 1/2 biji kelapa
1 lembar daun pandan
1/2 sendok teh garam

Membuat Lapisan cokelat:
1. Masak gula merah, agar-agar, dan air sampai mendidih, kemudian tapis.
2. Basahi gelas/mangkuk dengan air.
3. Tuang 1 sudu besar bahan lapisan cokelat ke dalam bekas
4. Bakinya biarkan di atas api kecil agar tetap cair.
5.Masak bahan-bahan putih, Masukkan agar-agar Putih ke dalam gelas/mangkuk lapisan coklet.
6. Biarkan agak dingin.
7. Tuang lagi baki agar-agar cokelat di atasnya, agar-agar putih tadi dinginkan sekejap.
8. Lakukan seterusnya sampai kedua bahan agar-agar habis.
9. Usahakan agar yang berwarna cokelat berada paling atas.
10. Dinginkan sampai mengeras.

Membuat Sos Santan:
1. Masak santan, pandan, dan garam sampai mendidih sambil diaduk-aduk terus supaya santan tidak pecah.
2. Angkat, dinginkan, sajikan bersama agar-agar.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding Kacang Berkaramel

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/puding_kacang_berkaramel.jpg

Bahan:
1 bungkus sponge finger (instant)

Puding Karamel:
175 gr gula pasir
600 ml air
1 1/2 bungkus agar serbuk
3 putih telur
2 sdt kopi
50 gr gula pasir

Puding Mentega Kacang:
1 liter susu
3 bungkus agar serbuk
125 gr marjerin, cairkan
4 kuning telur
200 gr gula pasir
200 gr kacang panggang
5 putih telur

Cara Membuat:

Susun sponge finger di tepi loyang spiring form berdiameter 22 cm

Hanguskan gula pasir. Tambahkan air dan masak sampai gula larut betul.
Masak larutan ini bersama agar-agar, gula pasir dan kopi sambil diaduk hingga mendidih.
Ambil 250 ml. Bakinya dituang ke dalam kocokan putih telur sedikit demi sedikit sambil dikocok rata

Tuang ke dalam loyang. Biarkan hingga setengah membeku

Masak kembali baki adonan puding yang 250 ml sambil diaduk hingga mendidih.
Tuang di atas lapisan 1. Biarkan membeku.

PUDING MENTEGA KACANG

Rebus susu dan agar sampai mendidih. Tambahkan margarin.
Aduk sampai margarin mencair. Angkat

Kocok kuning telur bersama gula hingga kental. Masukkan kacang salai. Aduk rata

Tuangkan campuran susu sedikit demi sedikit sambil diaduk

Kocok putih telur hingga kaku. Tuang campuran agar. Aduk perlahan

Tuang adonan ke atas lapisan karamel. Biarkan membeku

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding kek gulung

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingkekgulong1.jpghttp://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingkekgulong2.jpg

sumber :diana (RN)

Bahan-bahan
30 gram agar-agar (maklang guna agar2 serbuk jer)
1 tin susu cair
2 cawan gula
5 cawan air
2 biji telur (dipukul) (maklang guna 1 biji )
3 camca besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
2 sudu mentega
1 tin buah koktail
1 biji kek gulung
secubit garam
1 camca teh asen vanilla

Cara Menyediakan
Rendam agar-agar selama setengah jam. Potong kek gulung. Susun ke dalam loyang sehingga menutupi bahagian bawah dan tepi loyang. Curahkan sirap buah koktail ke atas kek tadi sehingga serap. Kemudian masak agar-agar bersama air dan secubit garam. Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur. Masukkan gula. Kacau hingga mendidih. Selepas itu masukkan susu cair, telur dan tepung kastard serta mentega. Kacau hingga sebati. masukkan asen Vanilla. Bila agak mendidih masukkan buah koktail. Biarkan mendidih dan angkat. Curahkan agar-agar tadi ke dalam loyang yang disusun kek. Biarkan ia sejuk dan membeku.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

– Puding Kentang Coklat

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingcoklatkentang2.jpg

Sumbangan resepi/gambar http://aprilisa.multiply.com

ngredients:
850 ml santan
200 gr kentang kukus, haluskan
200 gr gula pasir
1½ bungkus agar-agar serbuk
25 gr coklat serbuk
¼ sdt garam
2 kuning telur, kocok rata

Bahan Soskrim:
300 ml santan pekat
50 gr gula pasir
3 sdt tepung jagung
¼ sdt garam
1 lembar daun pandan, dicarik2, simpul

Directions:
1. Campurkan kentang yang sudah dihaluskan dengan 150 ml santan, aduk rata.
2. Rebus santan, gula, agar-agar, coklat serbuk dan garam sehingga timbul gelegak halus.
3. Masukkan campuran kentang, masak sambil diaduk hingga mendidih. Kecilkan api.
4. Ambil kira2 2 sudu makan adonan, tuang ke dalam kocokan kuning telur, aduk rata. Tuang kembali ke dalam adonan. Aduk dan masak hingga meletup-letup kembali. Matikan api.
5. Tuang adonan ke dalam cetakan kecil (sesuai selera), bekukan.
6. Untuk Krim : rebus semua bahan Krim sambil diaduk-aduk hingga meletup-letup. Angkat lalu dinginkan.
7. Sajikan puding dengan krim santan ini

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

– Puding Kentang Biskuit –

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/puding4.jpg

Sumbangan resepi/gambar http://aprilisa.multiply.com

Ngredients:
2 bungkus biskut oreo, buang lapisan gulanya

Bahan Puding Kentang:
300 gram kentang, kukus, kupas, dan haluskan.
900 ml susu cair
2 bungkus agar-agar bening
200 gram gula pasir
1/4 sdt garam
3 butir kuning telur,di pukul rata

Bahan Lapisan Karamel:
150 gram gula pasir (I)
500 ml air panas
1 bungkus agar-agar bening
150 gram gula pasir (II)

Directions:
1. Susun biskut oreo di dasar loyang bulat berukuran 22 cm
2. Puding Kentang: Masak kentang halus, susu, agar, gula, dan garam sambil aduk hingga meletup-letup. Ambil beberapa sudu makan adonan, tuang ke kuning telur kemudian aduk rata. Masukan kembali campuran telur kedalam adonan kentang lalu aduk sampai mendidih lagi. Tuang adonan ke atas biskuit oreo. Dinginkan
3. Karamel: Panaskan periuk non stik lalu tuang gula pasir (I). Diamkan sampai gula hangus dan larut. Tambahkan air hangat sedikit demi sedikit sambil diaduk. Angkat dan dinginkan
4. Tambahkan agar dan gula pasir (II) ke dalam karamel. lalu masak sampai mendidih sambil diaduk.
5. Tuang adonan ke atas lapisan 1 yang sudah setengah beku. Lalu bekukan keduanya.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding Chipolata

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/chipolat1.jpg

Bahan:
4 putih telur ayam, kocak kaku
4 kuning telur ayam
200 g gula pasir
2 bks agar-agar serbuk warna putih @7 g
1 L susu cair
3 titik pewarna hijau, 3 titik pewarna merah
50 g kismis
50 g cherry merah dan hijau potong kecil
50 g biskuit hancurkan


Sos Vanila:
500 ml susu cair
100 g gula pasir
1/4 sdt vanila serbuk
1/2 sdt garam
2 kuning telur ayam, kocok
2 sdm tepung jagung larutkan dengan 2 sdm air

Cara Membuat:
1. Basahkan loyang bervolume 1.5 L dengan air suam
2. Kocok kuning telur bersama 1/2 bahagian gula pasir hingga kental dan mengembang.
Sisihkan
3. Aduk baki gula, agar-agar , dan susu. Didihkan di atas api sedang sambil aduk-
aduk hingga agar-agar dan gula larut
4. Ambil sedikit adonan agar-agar panas, campur dengan adonan kuning telur. Adukrata
5. Tuangkan ke dalam adonan agar-agar mendidih. Aduk hingga mendidih. Angkat
6. Tuang adonan sedikit-sedikit ke dalam putih telur kocok sambil aduk hingga rata
7. Bagi adonan menjadi 3 bagian. Letakkan 1/3 bahagian dengan pewarna hijau, 1/3 merah,1/3 putih
8. Atur 1/3 bagian kismis dan cherry di dasar loyang. Tuangkan 1/3 bagian adonan hijau.
Biarkan agak mengeras
9. Taburkan 1/2 bahagian biskut dan 1/3 bahagian kismis dan cherry di atasnya. Tuang
keatas adonan puding merah. Biarkan agak mengeras
10. Taburi dengan sisa biskut, kismis, dan cherry. Tuang dengan adonan puding putih.
Biarkan hingga seluruhnya keras dan dingin

Sos Vanila:
1. Masak susu, gula, vanila dan garam hingga gula larut
2. Larutkan kuning telur kocok dengan sedikit susu panas. Tuangkan ke dalam susu
panas. Kentalkan dengan larutan tepung jagung, didihkan sekali lagi. Angkat, biarkan dingin.

Sajikan puding dengan sos vanila

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


PUDING TAPAI KELAPA MUDA

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PUDINGTAPAIKELAPAMUDA.jpg

BAHAN:
1 bungkus agar-agar putih
900 cc santan pekat
200 gr gula pasir
2 lembar daun pandan
300gr tapai pulut hijau
pewarna hijau secukupnya
2 kelapa muda, dikeluarkan isi
2 kuning telur, kocak

CARA MEMBUAT:
1. Didihkan santan, agar-agar, gula pasir, dan daun pandan. Masukkan tapai pulut hijau aduk sampai mendidih kembali, tambahkan pewarna hijau secukupnya, aduk rata.
2. Siapkan kuning telur dalam mangkuk, tambahkan dengan adonan agar-agar, aduk rata. Masukkan kembali dalam adonan agar-agar, lalu aduk kembali, tambahkan kelapa muda, angkat, masukkan daun pandan.
3. Siapkan cetakan puding plastik, tuangkan agar-agar dalam cetakan, lalu dinginkan.
4. Sajikan selagi dingin.
Untuk: 8 orang
Tips: basahkan cetakan puding dengan air sebelum dipakai, agar puding mudah dikeluarkan dari cetakannya.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PUDINGTAPAISPEED.jpg

Puding Tapai Swiss Roll –

sumber :diana (RN) modified by [speedial].

Bahan-bahan
25gram agar-agar strips
1 tin susu cair
2 cawan gula
5 cawan air
2 biji telur (dipukul)
3 camca besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
2 sudu mentega
1 cawan tapai pulut
secubit garam
1 camca teh esen vanilla
pewarna hijau
pewarna pink

Cara Menyediakan
Masak agar-agar bersama air dan secubit garam.
Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur.
Masukkan gula. Kacau hingga mendidih.
Selepas itu masukkan susu cair, telur dan tepung kastard serta mentega. Kacau hingga sebati.
Masukkan esen vanilla, kacau sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bah. diberi warna hijau dan satu lagi diberi warna pink.
Adunan hijau dibahagi dua.
Masukkan tapai pulut ke dalam adunan warna pink.
Curahkan 1 bahagian warna hijau ke dalam loyang, tunggu hingga dah beku, cakarkan menggunakan garfu di atas agar2 hijau tadi, then curahkan adunan pink tadi.
Bila adunan pink sudah agak2 beku, cakarkan dipermukaan nya menggunakan garfu, then curahkan baki adunan hijau tadi.
Tunggu hingga dah beku boleh dimasukkan ke dalam fridge dan bolehlah dimakan.

Tips: sekiranya adunan tadi telah membeku semasa proses melapis panaskan semula adunan agar2 tadi hingga cair, then baru lapiskan di atas adunan yg telah beku.


vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding Tapai pulut Kelapa Muda

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pdngtapeKelapa.jpg

Lapisan Hijau:
1 bungkus agar-agar tanpa warna
1,5 gelas santan pekat (1 butir kelapa)
200 gr gula pasir
pewarna hijau secukupnya
5 putih telur
2 buah kelapa muda, dikorek isinya

Lapisan Putih:
1 bungkus agar-agar tanpa warna
3 gelas santan pekat (1 butir kelapa)
150 gr gula pasir
2 kuning telur
100 gr tapai pulut hijau
cetakan puding bertingkat atau ikut suka


Cara Membuat:

Masak agar-agar bersama santan, gula, dan pewarna hijau hingga mendidih. Setelah itu masukkan kelapa muda. Biarkan sebentar setelah itu angkat
Kocak putih telur hingga kaku lalu masukkan adonan agar-agar. Kocok terus hingga tercampur rata
Masukkan dalam cetakan . Letakkan cetakan tengahnya
Beri pemberat agar cetakan tengah tidak bergerak-gerak
Biarkan adonan membeku. Setelah beku, angkat cetakan tengah
Masak seluruh bahan lapisan putih kecuali kuning telur dan tape ketan. Bila sudah mendidih, angkat
Kocok sebentar kuning telur lalu masukkan dalam santan. Aduk dengan kecepatan tinggi agar adonan santan tidak terpisah dengan kuning telur
Isi bagian puding yang berlubang. Letakkan 2 atau 3 sendok makan tape ketan. Sebarkan merata. Siram dengan adonan putih setinggi 2 cm. Biarkan sebentar kemudian tebarkan kembali tape ketan. Siram kembali dengan adonan putih. Lakukan terus hingga adonan habis. Siraman terakhir harus menutupi adonan hijau. Biarkan membeku.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PUDINGTAPAIRN.jpg

Puding Tapai

BAHAN A:
Tapai pulut – 5 bungkus
Telur – 5 biji
Gula – skit (jangan byk sbb tapai dah manis)
Esen vanila

Cara :

Kesemua bahan dicampur semua dan kacau sebati.Gula jangan banyak sbb tapai dah manis so ikut citarasa memasing.

Buat gula hangus/caramel dalam loyang.Agak2 dah keras skit baru tuangkan bahan A dan kukus

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/madore.jpg

Puding Jagung

Bahan-bahan:

1 cawan tepung kastad

1 cawan jagung manis

3/4 cawan gula

3 cawan air

1 1/2 cawan susu cair

Cara membuatnya:

Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.

Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.

Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING NENAS

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PUDINGNENESAZIE.jpg
sumber Azie cari.com


Bahan:
Bahan puding:
1 peket agar-agar
6 mug air
1 tin buah nenas gelang [asingkan air dan buahnya]
1 tin susu cair
1 1/2 cawan gula
1 cawan tepung kastad
buah ceri merah/hijau

Cara:
1. Masak agar-agar sehingga hancur.
2. Masukkan air buah dalam tin & gula. BIla mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan tepung jagung dengan susu cair dan tapiskan. Masukkan dalam adunan agar. Kacau sehingga agak pekat tapi tak perlu mendideh.
4. Susun buah nenas ke dalam acuan. Buatkan dua acuan. 1 untuk atas topi dan satu bekas leper sebapai bawah topi.
5. Apabila agar-agar sudah masak, tuangkan kedalam acuan yang mengandungi nenas dan buah ceri yg disusunkan tadi.
6. Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk.
7. Bila agar2 telah keras letakkan adunan yg leper dalam pinggan lebar dan baru letakkan adunan mangkuk yg kecil diatasnya

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingkoktel.jpg

RESEPI PUDING KOKTEL

AGAR2 – 1 PEKAT
AIR – 3 CAWAN
SUSU CAIR – 1 TIN
BUAH DLM TIN – 1/2 TIN OR 1 TIN (ikut suka)
AIR BUAH DLM TIN- (Jangan dibuang pulak leh guna utk ganti air)
GULA – (ikut suka)

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING JAGUNG RASBERI

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PudingJagungRasberi.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk


Bahan Puding
1 cawan susu cair
1 cawan jagung cream
1 cawan gula
1 cawan tepung kastad
1 cawan tepung jagung
4 cawan air

Bahan Agar2
1 kotak agar2 Lady’s Choice perisa Rasberi/Srawberry
buah2 koktel dalam tin

Cara
1. Masukkan semua bahan puding dan kacau dalam kuali diaats api sehingga nampak masak.
2. Masukkan dalam cawan berkaki atau acuan puding kaca.
3. Masakkan adunan agar2 mengikut arahan di kotak dan tuangkan atas puding.
4. Masukkan buah2 koktel dalam tin dan sejukkan.
5. Hidangkan sejuk.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


PUDING ROTI -KUKUS

Bahan:
A:
1 liter susu segar/fresh milk high kalsium/low fat
8-10 keping roti (gardenia/high 5) ..

B:
gula halus – sesedap rasa
3 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
parutan kulit limau
kismis ikut suka

C:
10 camca gula (untuk dimasak sebagai gula hangus)

CARA:

1. Kacau dan gaul rata bahan B dan koyakkan roti dan rendamkannyer.
2. Masak gula hangus dan masukan ke dalam loyang.
3. Masukkan bahan2 tadi dalam loyang yg ada gula hangus dan masukkan kismis dan kukus kire2 1/2 jam.
4. dah masak.. terbalikkan puding roti serta buley dihias ikut suka.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING ROTI CARAMEL

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PudingRotiCaramel3.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk


Bahan A:
1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti

Bahan B
1 buku roti
1 tin susu cair
1 tin air buah dari fruit cocktal/peach [asingkn air dan buahnya]
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad

Hiasan
1 tin buah koktel/peach

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail

8. Sejukkan…

PUDING ROTI -KUKUS

Bahan-Bahan:1 paket roti (5 ketul)
1 kg susu
Gula secukup rasa
1 camca besar mentega
Secubit garam
1 camca kecil esen vanila
1 biji telur
Cara:
Roti dicarik-carikkan kemudian rendam bersama susu, gula, mentega, garam dan esen vanila. Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 3/4 jam. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING COKLAT CARAMEL

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PdgCoklatCaramel2.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk


Bahan A
½ cawan gula [buatkan caramel]

Bahan B
1 tin susu cair
1 cawan air
4 biji telur
1 s/k esen vanilla
4 s/b gula perang
1 s/b serbuk koko
3 s/b tepung jagung

Hiasan…Buah laici dalam tin

Cara
1. Gaulkan semua bahan B dan tapiskan dalam loyang yg berisi caramel.
2. Kukuskan selama 30 minit dengan api sederhana.
3. Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan besar.
4. Hiaskan dengan buah laici atau sebarang buah koktel.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING ROTI CARAMEL

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingrotiKUKUSFARI.jpg

sumber farinata cari.com.my


Bahan
750 ml susu segar/susu kotak
3 biji telur
2 s/b gula kastor
1 s/k esen vanilla
6 keping roti [koyakkan]

1/2 cawan gula [hanguskan]

hiasan…. buah peach dalam tin [boleh gunakan fruit koktel]

Cara
1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vailla dan roti dalam mangkuk.
2. Panaskan gula dalam loyang yg nak digunakan diatas api paing kecil sehingga berwarna kekuningan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas apai sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan dalam pinggan pie [saperti dalam gambar..sebab dia berkuah]
8. Susunkan hirisan buah peach dan sejukkan.
9. Potong dan hidangkan.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING BUAH SOS OREN/MANGGA

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PdgBuah3.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk
Bahan:
Bahan puding:
1 peket agar-agar
5 gelas air
1 tin cocktail buah [asingkan air dan buahnya]
1 tin susu cair
1 cawan gula
1 cawan tepung jagung

Cara:
1. Masak agar-agar sehingga hancur. Tapiskan.
2. Masukkan susu cair, air buah dalam tin & gula.
3. Bancuhkan tepung jagung dengan sikit air dan masukkan dalam adunan agar.
4. Susun cocktail buah ke dalam acuan.
5. Apabila agar-agar sudah masak, tuangkan kedalam acuan yang mengandungi
buah-buahan cocktail tadi.
6. Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk.

Bahan untuk sos Oren/Mangga
3 biji buah oren sunkis atau mangga masak
3 cawan yogurt asli
1 liter jus oren atau mangga [dalam kotak]

Cara:
1. Buangkan kulit oren atau mangga dan potong kecil.
2. Masukkan semua bahan dlam blender dan mesinkan.
3. Masukkan dalam mangkuk dan sejukan.
4. Bila nak menghidangkan..keluarkan puding dan masukkan dalam mangkuk yg berisi sos ini.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PUDINGMANJA.jpg

PUDING LAPIS MANJA
sumber:SAJI

1200 ml air
200 g gula
2sb agar2 serbuk
1 tin nenas – kisar hingga halus
1/2 tin susu cair
Pewarna kuning

-Masakkan agar2 + gula hingga mendidih
-Bahagi kepada 2 bahagian adunan agar2 tadi
-Bhg.1 = masukkan nenas kisar + pewarna kuning=kacau
-Bhg.2 = masukkan susu=kacau
-Isi dalam bekas kaca atau gelas supaya nampak layer tu…isi berselang seli.Make sure agar2 sudah separuh beku (nak cepat masuk jer dlm freezer)
-Boleh dihias ikut kreativiti….potong dadu nenas tu n taburkan aje atas puding tu ataupun gelang nenas tu disusun dan letak ceri merah ditengah lubang nenas tu.

AMARAN:
*puding ni tak leh dipotong, juz makan ngan sudu.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding Epal & Sultana Bakar
http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingepal.JPG

Sumber dr Kak NoorMasri (www.noormasri.tk)

Puding Epal & Sultana Bakar 

Bahan-bahan: 
450 g epal masakan } dibuang kulit serta empulur dan dipotong nipis
60 g gula perang
1 sudu besar jus lemon
50 g sultana (raisin)
75 g mentega
60 g gula caster
1 biji telur } dipukul
150 g tepung naik sendiri
3 sudu besar susu
25 g kepingan kacang almond
single cream } bahan sampingan
Cara membuat:
Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
Griskan acuan tahan oven yang bersaiz 850 ml
Di dalam mangkuk, campurkan epal dengan gula perang, jus lemon dan sultana, kacau sebati.
Masukkan campuran epal tadi kedalam acuan bergris tadi.
Di dalam mangkuk adunan lain dipukul mentega dan gula caster hingga kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul.
Masukkan tepung naik sendiri dan susu. Kacau sebati.
Ambil acuan yg mengandungi campuran epal tadi dan di curahkan adunan tepung di atasnya sama rata.
Akhir sekali tabur dengan kepingan almond.
Bakar didalam oven selama 30-40 minit atau sehingga perang.
Hidangkan bersama curahan krim.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingprune.jpg

PUDING PRUNE

Sumber: Maklang
Gambar Sumbangan: Maklang


Bahan-bahannya
1 liter air
10 gm agar2 serbuk
250 g gula

BAHAN A
4 biji telur
1 tin susu cair
20 biji prune – dikisar dan dicincang separuh
esen vanila

Cara-caranya
-Masak agar2 + gula hingga mendidih
-Satukan bhn A dan diblend.
-Masukkan dalam adunan agar2 tadi bersama prune cincang..masak sekejap.
-Tuang dlm bekas

*boleh dimakan bersama susu cair atau begitu saje.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Puding Sour Plum

Sumber: Chef Liza Zainol
Gambar Sumbangan: Zurinina

BAHAN BAHAN A

8 Cawan Air
1 1/2 Cawan Gula Pasir
1 Pek Agar agar powder

BAHAN BAHAN B

100gm Buah Prune direbus dan dilicik
1 Sudu Besar Tepung Jagung
1 Biji Kuning Telur
1 Cawn Susu Cair
1/2 Sudu Besar Tepung Kastard
1/2 Sudu Teh Garam

HIASAN

Buah Pic
2 Sudu Besar Susu Manis

CARANYA.

1. Kacau sebati bahan B dalam sebuah bekas dan ketepikan
2. Mask Bahan A hingga mendidih
3. Atur dalam loyang bulat kepingan prune berselang seli dgn buah pic
4. Bila agar-agar tadi mendidih, tuang 1 cawan bahan A ke dalam loyang dan biarkan keras sedkit.
5. Keluarkan lagi 2 cwan bahan A dan ketepikan
6. Ada baki bahan A tdi dicampur dengan bahan B dan kacau selama 3 minit
7. Tuang bahan ini keatas agar agar yg sudah sedikit beku tadi . Biar lapisan ini mengeras.
8. Yang ada 2 Cawan tadi (NO.5) dicampur dgn 2 sudu besar susu pekat manis dan kacau rata
9. Tuangkan bancuhan putih ini ke atas agar agar yg sudah beku tadi (Garis gariskan permukaan nya tujuan utk lekatkan lapisan agar2 )
10. Sejukan dahulu kemudian bila sudah beku terbalikkan dlm pinggan.

3 grams jelly powder (biasanya boleh didapati kat labuan sajer..kalau guna yg semenanjung tak baper jadi)
1300ml air kelapa
1000ml dutch lady full cream milk
gula secukup rasa
600ml santan pekat daripada 1/2 biji kelapa
Beberapa biji buah kelapa muda – jangan buang isinya buatkan lubang untuk dimasukkan jelly tadi.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING JELLY AIR KELAPA

Masak jelly powder bersama air kelapa dan bila mendidih masukkan gula dan kacau…masukkan susu dan santan..kacau sebentar saja di atas api dan angkat.
2. Tuangkan jelly tadi kedalam buah kelapa
3. sejukkan sebelum dihidangkan kepada diri sendiri dan tetamu

1 paket agar2
2 liter air kelapa
1 liter susu cair kotak (susu segar kot …)
Santan pekat
Gula sesedap rasa

Cara :

Masak air kelapa bsama agar2 … then bila agar2 cair, masukkan gula.
Biar hingga mdidih, masukkan santan n kacau sebati.
Tutup api n masukkan susu cair … kacau lagik biar sebati. Then
masukkan adunan agar2 tadi ke dalam buah kelapa muda
(yg tlh diambil airnya td) @ bekas yg sesuai. Biar hingga beku
dan sejukkan dlm fridge.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PUDINGKCNGMERAH.jpg

PUDING RATU HATI

Sumber: Maklang
Gambar Sumbangan: Maklang


BhnA:
900 ml air
1 1/2 sb agar2 serbuk
150 gm gula
1 cwn kacang merah } rebus dan kisar
Cara:
Masak agar+air+gula hingga mendidih.Masukkan kacang merah dan biar mendidih seketika.Lepas tu tuangkan ke dalam acuan dan masuk dlm fridge,biar separuh beku.

BhnB:
800 ml air
100 ml santan pekat
150 gm gula
1 sb tepung jagung dibancuh dengan skit air
1 1/2 sb agar2 serbuk
Pewarna merah

Cara:
Masak agar2+air+gula hingga mendidih.Masukkan santan pekat, tepung jagung dan pewarna, kacau hingga sebati.Tuangkan atas Bhn A tadi dan boleh disejukkan semula.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING ROTI -BAKAR

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/puding-roti-BAKAR.jpghttp://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PdgRotiCoklat.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk

 

Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)

B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung

C:
2 sudu besar kismis hitam

Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula

CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180’C selama 30 minit/masak.
5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

NOTA:
Sos Kastad boleh juga di gantikan dgn ais kerim coklat/vanilla dan sebagainya..
ataupun cream coklat.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Bread & Butter Pudding
http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/breadbutterpudding.JPG

Sumber dr Kak NoorMasri (www.noormasri.tk)

Bread & Butter Pudding 

Bahan-bahan:
200 g kepingan roti putih

4 sudu besar mentega
60 g buah-buahan campuran kering 

Sos kastad
600 ml susu segar4 biji telur60 g gula caster Cara membuat:
Griskan acuan tahan oven yang bersaiz 1.2 liter.Roti di sapu dengan butter (dibuang tepinya jika suka) dan di potong 2 menjadi 3 segi.


Susun separuh daripada roti di dalam acuan, bahagian yg disapu mentega mengadap di atas. Taburkan separuh buah-buahan atas roti.
Kemudian susun separuh lagi roti diatas buah-buahan kering tadi. Lepas itu di tabur baki buah-buahan kering atas roti.
Untuk membuat sos kastad, susu dipanaskan diatas api tetapi jgn sampai mendidih.


Pukul telur bersama gula, kemudian di masukkan ke dalam susu yang masih suam sambil dikacau rata.
Tapis sos kastad dan curahkan sos tadi ke atas roti sehingga sekata
Biarkan selama 30 minit. Masukkan acuan ke dalam dulang pembakar yang mengandungi air panas.


Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 40-45 minit atau sehingga masak.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING ROTI LAICI

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudinglaiciDEWIGUNUNG.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk


Bahan
1 buku roti saiz kecil [450gm kot]
1 tin susu cair
1 tin air
1 tin buah laici
1/2 cawan gula halus/ gula kastor
2 biji telur
2 s/b tepung jagung

Sos Caramel [ masakkan sampai pekat]
1 cawan gula perang [brown sugar]
1/2 cawan air

Cara.
1. Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz kecil.
2. Campurkan semua bahan cecair dan rendamkan semua bahan selama 1 jam.
3. Bakar pada suhu 180’C selama 1 jam
4. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
5. Hidangkan dengan sos caramel.

Agar-Agar Taufu Fa
http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/agartaufufa.JPG
Bahan-bahan:

15 g agar-agar (1/2 paket agar-agar 30 g)

10 cawan air

1 tin susu cair

1 cawan gula

2 tin laici

Cara membuat:

Masak agar-agar hingga larut kemudian masukkan susu cair serta gula.

Tunggu hingga mendidih seketika bolehlah disejukkan dalam acuan besar atau mangkuk kecil

Semasa hendak dihidangkan, letakkan air laici serta buahnya di atas agar-agar tadi.

Nota:

Agar-agar ni lembut ala-ala taufu fa, ianya tidak boleh dipotong. Bila hendak makan sendukkan agar-agar bersama air laici dan kuahnya ke dalam mangkuk hidangan.

Sedap dimakan jika disejukkan terlebih dahulu didalam peti ais.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingcaremallinot.jpg

PUDING CARAMEL LINOT


6 biji telur
1 tin susu cair
3/4 tin air

bahan2 gula hangus :-
1 cawan gula
1 cawan air

– masak gula sampai coklat.
– masukkan air & masak semula hingga semua larut.
– pukul telur hingga kembang.
– masukkan susu & air.
– masukkan gula hangus ke dalam loyang.
– masukkan adunan telur, susu & air yg telah dipukul tadi.
– kukus hingga masak (lebih kurang 45 minit).

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PUDING CENDUL

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pudingcendollinot.jpg

Bahan-bahan
1/2 paket agar2 [20 gm]
3 gelas air
1 cawan gula
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah

Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi. Tapiskan.
3. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
4. Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah.
5. Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Hidangkan.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/0roseline1.gif

AGAR-AGAR

AGAR-AGAR SANTAN

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/AgarSantan.jpg

sumber kak liza http://www.hanieliza.tk


Bahan
1 peket agar-agar [rendamkan sehingga kembang]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 biji telur ayam
1 helai daun pandan

Cara
1. Masakkan agar2 dengan air dan daun pandan sehingga mendideh.
2. Masukkan gula merah dan gula pasir. Biarkan mendideh lagi.
3. Tapiskan agar kedalam periuk lain. Biarkan mendideh lagi.
4. Gaulkan telur dengan santan sehingga sebati. Tapiskan.
5. Masukkan santan dan kacau. Biarkan mendideh sekejap.
6. Angkat adunan dan tuangkan dalam acuan.
7. sejukkan dan potong untuk dihidangkan

.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/0roseline1.gif

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/strawberrysmle.gif

RESEPI TRIFFLES

Trifle
http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/pstrawberryTREFEEL.jpg

Bahan-bahan

1 batang swiss roll
1 tin fruit coktail
1 kotak Kristal Jelly
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Nestle Yogurt/whipping cream

Caranya

Layer 1:
Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail…keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Layer 2:
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.

Layer 3:
Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.

Layer 4:
Masak air panas…sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).

Layer 5: Bila jelly dah beku..sapukan Nestle Yogurt ke atasnya..kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


PUDING TRIFFLES

( Resepi maizana)

Bahan.

Beli swiss roll (Kak Zana suka beli dari kedai Kings..tak kiralah rasa pandan ke apa)
1 tin fruit coktail (brand ligo ke..macam2 ada)
Kristal Jelly (belilah perasa apa pun…Kak Zana mesti cari brand ni..cuba Nona..susah menjadi)
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Nestle Yogurt (pengganti whipping cream)

Caranya

Layer 1:
Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail…keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Layer 2:
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.

Layer 3:
Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.

Layer 4:
Masak air panas…sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).

Layer 5: Bila jelly dah beku..sapukan Nestle Yogurt ke atasnya..kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

TRIFFLES COCKTAIL

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/Trifle.jpg


Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady’s Choice) – perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

MANGO TRIFLE

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/trifles-mangga.jpg

[hanieliza]

bahan
1 biji kek span biasa atau coklat
2 bekas yogurt mangga
1/2 cawan mangga jus
1 gelas whipping cream
3 cawan mangga potong
strawberry sebagai hiasan

Cara
1. Potong kek dalam saiz dadu kecil.
2. Gaulkan rata yogurt dan whipping cream.
3. Masukkan 1/3 dari potongan kek dalam mangkuk puding sederhana besar.
4. Siramkan dengan 1/3 bahagian jus mangga.
5. Lapiskan dengan 1/3 mangga potong dan campuran yogurt tadi.
6. Ulang sehingga menjadikan 3 lapisan dan hiaskan dengan stawberry.
7. Sejukkan dan hidangkan sebagai dessert.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Trifle

SUMBER http://chetambiz.blogspot.com

BAHAN-BAHAN
1 gulung swiss roll / kek coklat / kek buah
1 tin fruit coktail
1 gelas susu cair
2 gelas air
1 sudu esen vanilla
3 sudu makan tepung kastad
2 – 3 sudu makan gula
1 kotal serbuk jeli berperisa strawberry

Caranya
1. Potong ke 1″ dan susun dalam mangkuk besar
2. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah ke atas kek.
3. Lepas iru taburkan pula ½ tin buah-buahan ke atas kek tadi.

Cara membuat kastard :-
1. Campurkan tepung kastard, Gula, susu cair, air, esen vanilla. Kacau di atas api yang kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.
2. Kemudian curahkan adunan kastard tadi ke dalam mangkuk kek dan taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi ke atas kastard dan biarkan ia beku sedikit.

Cara membuat Jeli (Yang paling elok, Jelly Crystall Lady’s Choice) :-
Tuangkan 2 cawan air mendidih ke dalam serbuk jeli dan kacau supaya tidak berketul. Akhir sekali tuangkan jeli ke atas kastard dan sejukkan………

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


CHEESE MARIE TRIFLE

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/puding1TRIFEL.jpg

SUMBER http://chetambiz.blogspot.com


Bahan-bahannya:
1 kotak roti marie (kira-kira 400gram) – dipatah-patahkan
1 kotak cream cheese ( apa saja jenis cream cheese – tak leh sebut brand dia, iklan free lak nanti hehehehe…..)
1 tin susu cair
2 cawan air
3 sudu makan tepung kastad segera
2 sudu makan tepung jagung
150gram gula
1 tin buah cocktail – tapiskan airnya jangan dibuang
1 cawan kacang tanah tumbuk (digoreng terlebih dahulu)
Sedikit kismis
Beberapa hiris buah-buahan segar (ikut suka)
300gram serbuk roti (apa saja jenis biskut, ditumbuk jangan terlalu halus)

Cara membuatnya:
1. Masukkan susu cair, air, gula dan tepung kastad segera dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kacau selalu. Bila naik wap, masukkan cream cheese yang telah dipotong halus terlebih dahulu. Kacau lagi hingga cheese hancur dan adunan agak pekat. Ketepikan sebentar.
2. Susunkan patahan roti marie dalam acuan (boleh pakai mangkuk pyrex persegi), tuangkan sedikit adunan cheese tadi, taburkan cocktail, kismis, kacang tanah, serbuk roti, buah-buahan segar.
3. Buatlah berselang-seli sehingga habis semuanya. Tutup acuan dgn plastic cling wrap. Masukkan dalam peti sejuk.
Nota Kaki Kak Dee : Bagi sesiapa yang tak suka creamy sgt, boleh lah kurangkan cheese tu kepada 1/2 kotak light cheese je (kira-kira 150g light cream cheese)

Nota Kaki Chetam : Ada sedikit perubahan yang Chetam buat kerana nak sesuaikan dengan bahan yang Chetam ada. Buah koktail Chetam gantikan dengan buah peach dalam tin. Chetam potong dalam slices. Buah segar Chetam tak gunakan sebab epal yang chetam parut bentuk slices jadi lebam. So Chetam abaikan. Tepung jagung Chetam tak masukkan sebab Chetam terkeliru sedikit dan dapat penjelasan Kak Dee selepas selesai mencubanya. Masih ok custandnya cuma lambat pekat. Tapi rasa masih OK. Kismis pun tak masukkan sebab malas nak cari dalam gobok…hehehehe…………..Rasa memang sedap cuma komen kakak Chetam…….terlalu berkrim………..sebab tu Kak Dee bagi komen, boleh guna setengah kotak light keju. Jangan risau pasal biskut marie sebab bila makan, terasa biskut tu lembut. Oh Ya…………Chetam basahkan biskut marie dengan air peach. Cuba jangan tak cuba……

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/TrifleBlackForestMas.jpg

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/triflemas1.jpg

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/triflemas3.jpg

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/triflemas4.jpg

Black Forest Trifle

SUMBER http://chetambiz.blogspot.com

A/
2 paket chocolate swiss roll
1 tin black cherries

B/Custard Cream
1 tin susu cair
2 1/2 tin air (guna balik tin susu tadi)
2 telur kuning
1 cawan tepung kastad
2 Tb cocoa powder
1 cawan gula
1 tsp vanilla esen

or

100g instant custard
200-300ml milk
1 1/2 Tb cocoa powder/melted chocolate

C/
200-250ml Rich cream

D/
red cherries
chocolate curls/ grated chocolate/melted chocolate

1. potong swiss roll dalam 1 1/2 inci dan susun dalam bekas.
2. guna syrup dari tin black cherries dan sprinkle atas swiss roll, biar basah. then susun atau campakkan black cherries atas swiss roll tu.
3. bahan2 untuk custard cream boleh buat awal dan simpan. campurkan semua bahan, kacau guna hand whisk dan masak, nak selamat double boil, biar api perlahan sampai pekat dan didih. kalau pekat sangat, tambah air dalam 1/2 cawan coz custard ni sepatutnya lembik sikit. biar sejuk sikit.
4. pukul whip cream tadi jangan sampai stiff sangat. ambil dalam 11/2 cawan dan masuk dalam custard tadi, kacau sebati utk dpt creamy effect cam ice cream, then tuang atas black cherries.
5. balance whip cream tu tuang atas custard dan chillkan dalam peti sekurang2nya 6 jam, overnight lagi bagus….ingat cover dgn cling wrap, kalau tak cream tu akan crack.
6. before hidang baru tabur red cherries dgn chocolate kat atas atau drizzle melted choc pun sedap…

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PLANTRIFEL.jpg

Ini pulak trifle yang dicuba oleh Sifu Diana, ResepiNet.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/TrifleMas.jpg

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/0roseline1.gif

SAGU

Sagu Santan Gula Merah

SAGU SANTAN GULA MERAH

Sumber: Maklang
Gambar Sumbangan: Maklang

BHN
150 gm sagu mata ikan
4 cwn air
3 ketul gula melaka (maklang guna gula merah jer..)
1 cwn santan pekat
Air secukupnya
Daun pandan

CARA
– masukkan sagu + 4 cwn air tadi ke dalam periuk, nak letak daun pandan pun
boleh gak, kasi wangi skit.. masakkan dengan api sederhana.
– setelah sagu pekat dan masak, buang daun pandan tadi…masukkan ke dalam
bekas kecik2 dan sejukkan dalam fridge
– sementara tu, masakkan gula merah + air secukupnya…bila dah pekat
tapis,buang segala seghedak
– masakkan kejap santan + garam secoet..siap

CARA HIDANGAN
Ambik sagu tadi, masukkan santan + gula merah + ice cube = bolehlah dimakan
100 gm sagu biji
150 gm gula Melaka, parut
150 gm gula kaster
½ suduteh garam
1 sudubesar jus pandan (kisar 3 daun pandan dengan sedikit air dan perah)
sedikit pewarna hijau
250 gm kelapa parut putih

Rendam sagu dalam air sejuk selama 10 – 15 minit. Basuh dibawah air yang
mengalir untuk membuang air sagu. Toskan..

Campurkan sagu dengan kelapa putih, gula dan garam di dalam mangkuk.
Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian + jus pandan dan pewarna hijau.
Satu bahagian lagi + gula melaka. Griskan bekas empat segi berukuran 10 cm
dengan minyak jagung. Ratakan bahagian hijau di bahagian bawah dan tekan.
Kukus selama 10-12 minit. Tuang dan ratakan sagu yang bercampur dengan gula
melaka, tekan-tekan dan kukus selama 20-25 minit. Keluarkan daripada pengukus
dan biarkan sejuk sebelum dipotong.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

SAGU GULA MELAKA

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/sagugulamelaka.jpg

Sagu Gula Melaka

[hanieliza]

Bahan A
2 cawan sagu
5 cawan air
Cara
panaskan ir sehingga mendideh. Bersihkan sagu dan masukkan kedlm air yg mendideh.
masak sagu sehingga jerneh. Angkat dan masukkan sagu dalam acuan kecil.
sejukkan dalam peti sejuk [jika suka]

Bahan B
3 cawan santan
1 cawan gula 1 cawan tepung kastad
Cara
Panaskan santan dan gula sehingga mendideh.
Masukkan tepung kastad. Kacau sebati dan biarkan sejuk.

Bahan C
1 keping gula melaka
1 cawan air
beberapa helai daun pandan
Cara
Masak bahan ini sehingga mendideh dan sejukkan.

Cara menghidangkan.
1. Keluarkan sagu dari acuan..masukkan dalam mangkuk kecil.
2. Tuangkan air gula dan adunan kastad.
3. Hiaskan dengan ceri merah.
4. Sejukkan sebelum dimakan

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


SAGU GULA MELAKA


200g biji sagu
200g gula melaka
Santan
1 helai daun pandan
Garam

CARA-CARA :-
1. Masak sagu dengan air mendidih & masak hingga jernih.
2. Setelah siap, angkat & cuci hingga hilang kanjinya.
3. Masukkan sagu ke dalam acuan yang diingini.
4. Masakkan santan bersama garam & daun pandan hingga mendidih.
5. Apabila sejuk, tuangkan ke atas sagu tersebut.
6. Tuangkan air gula melaka.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/sagolaici.jpg

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SIRA PISANG


gula pasir lebih kurang 1 cwn atau lebih ikut suka.
daun pandan
telur sebiji
air lebih kurang 2 atau 3 cwn .(jgn pekat dan jgn cair sgt)
pisang emas

masak gula dgn air dan daun pandan,jgn cair sgt.Pastu masukkan pisang biar masak kejap dan pecahkan telur.Kacau telur sampai berurat2….rasanya manis.Sejukkan dlm peti ais dan makan sejuk2 ummphhhh.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/SIRAPISANG.jpg

cara2 nak buat sira pisang:

– guna pisang apa pun boleh, tapi jangan yg muda sangat, yang masak sedang2 sedap
– renih kan gula dalam periuk, kacau sampai larut,
– masukkan dan pandan, bunga cengkih
– air jangan pekat sangat, dah larut air gula, masukkan pisang
– kalau belah dua sedap, sbb air gula serata
– kacau pisang di atas api yg perlahan, kalau nampak nak pekat, matikan api
– jangan kasi pekat sangat air gula
– sedap di makan panas @ sejuk dalam peti.


1.
saya buat gula hangus dulu pastu masukkan air bila air mendidih,(sebab sayatak suka letak pewarna macam kat kedai)
2.masuk kan pisang
3.masukkan daun pandan atau bunga cengkih
4.masa nak makan tu siram dgn santan mentah pekat n masukkan ais.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/0roseline1.gif

Pengat

Pengat Pisang Nangka.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/PENGATPISANGNGKANEK.jpg


Pisang nangka
1 keping gula melaka
1 kotak kecil santan
daun pandan
2 sudu besar gula pasir(ikut suka).
garam secubit.

Masak pisang dgn santan cair dan larutkan gula melaka serta gula pasir.Masukkan daun pandan ,lepas pisang lembut sikit masukkan santan pekat dan secubit garam.Kacau jgn sampai pecah minyak.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

PENGAT BUTIR NANGKA [hanieliza]

bahan A
130 gm tepung pulut
60 ml air
pewarna..merah/ hijau/ kuning

bahan B
500 ml santan
4 s/b gula
1 helai daun pandan [simpul]

Cara
1. Gaulkan pulut dan air. Uli sehingga lembut.
2. Bahagikan kepada 3 bahagia. Warnakan setiap bahagian dengan warna yg
berlainan.
3. Cubitkan sedikit adunan dari setiap bahagian yg diwarnakan dan genelkan
sebesar guli.
4. Jerangkan air dan masukkan adunan yg telah digentelkan.
5. Bila telah timbul, toskan dan masukkan dalam mangkuk yg berisi air.
6. Masakkan santan dan gula & daun pandan.
7. Masukkan adunan yg digentelkan
8. Masakkan sehingga mendideh sambil kacau supaya tidak pecah minyak.
9. Sejukkan dan hidangkan.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Resepi Butir Nangka dari kelate

[kelisa6802]

BAHAN UNTUK BUTIR NANGKA

3 helai daun pandan
dikisar bersama dgn 2 cawan air
500 g tepung pulut
air untuk merebus

BAAN UTK KUAH

3 cawan santan
2 cawan gula
sedikit halba
sedikit halia ( dihiris halus )
seulas dua bawang merah ( jika suka )

Bahan Lapisan Hijau


1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 s/k air kapur
secubit garam

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus
selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian
lapisan santan melekat.

Bahan Lapisan Putih
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.

Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]

Cara
1. Masakkan semua abhan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.


vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

BUBUR SUM-SUM

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/SomSom.jpg

BUBUR SUM-SUM

Bahan
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1/2 s/k garam

Cara.
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk atau non-stik wok.
3. Kacaukan adunan sebentar dan tuangkan dalam loyang yg telah disapukan
minyak.
4. Kukuskan selama 5 minit.
5. Tutup api dan sejukkan.
6. Potong dan hidangkan bersama air gula merah.

AIR GULA MERAH

Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan simpulkan

Cara.
1. Panaskan semua bahan sehinggan mendideh.
2. Tapiskan dan sejukkan.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/SomSom3.jpg
Bubur Sum-sum cranko


Bahan:
1cwn tepung beras
3.5 cwn santan (kalau nak keras sikit, guna 3 cwn air)
sedikit garam
beberapa helai daun pandan

Cara :
Larutkan tepung dgn sedikit santan hingga rata..
Masukkan lebihan santan, daun pandan dan garam di dlm periuk biarkan mendidih
sedikit.
Masukkan larutan tepung tadi dan masak adunan hingga mendidih dan adunan
pekat sedikit.
Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk.

Air Gula
1 cwn gula pasir
2.5 cwn air
sedikit pewarna hijau (optional)
beberapa helai daun pandan

Cara:
Masak air, gula dan daun pandan. Bila dah mendidih, titikkan sedikit pewarna
hijau
dan tapis. Ketepikan.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


Kuih Sum Sum – Mak Teh

eena.cari.com

Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
1 biji kelapa } perah ambil santannya
Garam
Daun panda } di simpulkan

Cara membuat :
1. Bancuh tepung gandum, santan dan garam dalam periuk. Kacau rata dan sebati
sehingga tepung tidak bergentel-
gentel. Masukkan daun pandan.
2. Naikkan bancuhan tadi ke atas api. Masak dengan api yg perlahan. Kacau
hingga adunan masak (berkilat).
3. Pas tu sapukan sedikit minyak masak atau pon marjerin ke loyang.
4. Then tuangkan adunan yg telah masak. Tuang panas-panas.

Kuah Sum Sum ( Air Gula Merah )

Bahan- bahan :
2 cawan gula merah atau gula melaka
2 cawan air
3 helai daun pandan } di simpulkan

Cara membuat :
1. Basuh daun pandan dan simpulkan.
2. Masakkan gula merah, air dan daun pandan hingga masak dan agak pekat.
3. Hidangkan kuih sum sum dengan air gula merah.
4. Sedap di makan panas atau pon sejuk

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/LompatTikam.jpg

KUEH LOMPAT TIKAM

Bahan Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 s/k air kapur
secubit garam

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.

Bahan Lapisan Putih
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.

Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]

Cara
1. Masakkan semua abhan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.

http://www.alkiram.net/dlantasa/dessertdanbubur_files/lompattikamknoor.jpg

LOMPAT TIKAM KAKNOOR

Bahan-bahan lapisan hijau (A):

1 cawan tepung beras
3 cawan santan cair *
1/2 cawan air daun pandan
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur

Bahan-bahan lapisan putih (B):

1/2 cawan tepung beras
4 3/4 cawan santan pekat *
1/2 sudu kecil garam

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: